Livskvalitet / Sykkelturer

Sykle sakte-aksjon på Austevoll

Det knirker i kranken. Etter en lang vinter i hverdagstransportens tjeneste, hadde syklene våre fortjent helgen til hvile. Men, nei. Det er juni og godvær. De må ut, igjen. På jakt etter gylne øyeblikk.

Gjennom syrinbusker, einerbusker og salt kjenner vi duften av varm asfalt. Lukten av sykkeltur. Ikke en sånn lang og velsmurt tur på den aerodynamiske karbonsykkelen, men en tur i oppreist positur, med flanellskjorte – hjelmløs og med spansk kvalitetsøl i sykkelhengeren. Slow biking, som det heter på fagspråket. En liten protest mot prestasjonskrav og proteinpulver, en demonstrativ sykle-sakte-aksjon for mere livskvalitet, mere hvitveis i veikanten.

126c80acd12111e28b9a22000a1f9d42_7

Fine sykkelveier i begynnelsen. Etterhvert forsvinner de, men også mesteparten av biltrafikken.

Første bud for familiefriluftsliv: Skaff deg venner som sier ja. En kjapp telefon til Einar fredag kveld, og vi var enige om konseptet: Familiesykkeltur i havgapet med teltovernatting. Men hvor? Et raskt oppslag på Bergen og omland friluftsråd sine nettsider, avslører en mulighet. Parkere bilen på Krokeide. Sykle ombord på fergen. Sykle av på Hufthamar fergekai. Ta til høyre mot Austevollshella. Sykle over de nye broene som forbinder øyriket, til vi kommer til et av flere fine overnattingssteder lengst ute, der hvor veien går over i ingenting.

Vi kjører hjemmefra 11.30 lørdag, og rekker fergen 12.15 fra Krokeide. Ungene jubler, som vanlig. Det er seks stykker av dem, i alderen to til ni år. Denne gjengen har vært på tur sammen ofte. De trives i hverandres selskap, og jager hverandre avgårde – først på fin sykkelsti, så på bred veiskulder etter broen. Dette er en blindvei, med færre og færre biler. Jo lengre vi sykler, jo smalere blir veien, og jo mer idyllisk blir landskapet.

Etter rundt 20 kilometer, akkurat i det de yngste selv-syklende barna begynner å klage, ankommer vi Sveholmen. Like ved veien ligger en naturlig og avskjermet strand med skjellsand, og en liten gressplen som rommer akkurat to telt. Perfekt. Ungene stupte ned i fjæren på jakt etter krabber. Selv gikk jeg på jakt etter hjerteskjell og blåskjell, de enkleste og mest velsmakende proteinene man kan få tak i her ute i havgapet.

Vi var ikke alene. Padleklubben Havstril har klubbhuset sitt i denne viken. Enkelte andre barnefamilier slo seg til i viken. Men da solen sank i havet var vi alene, og dristet oss til å fyre opp et bål av rekved. Vi brukte kvelden til å svi i stykker pølser og verdensproblemer.

Beach boys.

Beach boys. 

Ungene kubbet alt for seint i teltet etter en lang og begivenhetsrik dag. Dagen etter var som den foregående, bare i revers. En lang morgen med lek og (is)bading.  Så: nedpakking – og deretter tilbake, denne gangen med en frisk bris i ryggen. Vi stoppet i en åker og spiste lunsj. En kort fergetur bragte oss tilbake på parkeringsplassen – nøyaktig 24 minutters kjøretur hjemmefra.

Bra helg.

2 tanker om “Sykle sakte-aksjon på Austevoll

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s