Familieturer / Skiturer

Topptur med unger

De fleste unger er fysisk i utmerket stand til å gå 1000 høydemeter i motbakke. Utfordringen er viljen. Den må komme innenfra. 

FullSizeRender

Kristine (10) brøyter spor til topps på Skåråsen (1073 moh) i Oppstryn. Foto: Anders Waage Nilsen

Toppturer er i vinden. På Vestlandet ser vi stadig flere grupper av folk (gjerne unge menn, 20-30 år) i skinnende (og alt for tett!) goretex, ABS-sekk, skredsøker, feite ski og intercom på rekke og rad på vei til vakre utsiktspunkter. Barnefamilier derimot, kaster bort flotte dager i overfylte langrennsspor nede i dalene.

La meg kaste ut en brannfakkel: Det er alt for få mindreårige i de usporede bratthengene. Mange familier bør fyre opp i peisen med de tynne langrennsskiene om de vil plante skiglede hos de små.  Unger har større glede av å komme seg opp på noe, enn bort til noe. Barn er generelt besatt av å komme opp på ting. De er klatrere. De klyver og klatrer og søker – by nature – overblikket. De er fødte topptur-entusiaster.

De vet det bare ikke.

Spenningen i det siste bratthenget, frihetsfølelsen når man  stå aller øverst på en varde, gleden ved å dekorere helt urørte fjellsider med sine egne spor. Alt dette er følelser barn fra 7-8 år og oppover fullt ut er i stand til å oppleve. Men de har aldri opplevd dem. Årsaken er enkel: De har aldri har blitt dratt til topps, fordi voksne har en tendens til å undervurdere deres evner til å håndtere motbakker og usporet snø.

Toppturer med barn er fullt mulig. Kunsten er som alltid å begynne rolig, styre unna noen klassiske motivasjonsdrepere, og bidra til at toppsuget inkarneres og blir en del av barnas egenvilje.

Fem tips som har funket for vår del:

1. Start med bittesmå toppturer. Gå til en varde. Gjør toppen av en knaus, en haug eller en nut til målet for turen. Lær ungene følelsen av at helt oppe er helt fremme. Gjerne så tidlig som mulig.

2. Legg feller under barnas ski. Langrennsski er topp. Du kan fint bruke gamle mohairfeller, klippet til i riktig lengde. Ha lav terskel for når fellene kommer fram: Barna må aldri assosierer motbakker med glipptak og tilhørende frustrasjon.

3. Er det bratt nedkjøring? La barna gå på langrennski opp, men bær med dere alpinski i sekken! Barna bør så tidlig som mulig lære at nedturen er et høydepunkt. Det innebærer noen år med ekstra tung sekk for far. Heldigvis har far godt av den ekstra treningseffekten. Om du har svært mye kontanter på bok, kan du selvsagt investere i toppturstøvler og techbindinger også til barna. Men det er slett ikke nødvendig.

4. Snakk om tindene i landskapet. Pek på vardene. Les kart sammen. Snik toppturmålene inn i barnas drømmer. (Hvis barna er på Instagram eller Snap, fortell dem om de stilige bildene de kan ta på toppen.)

5. Bruk tid. Ikke push. Stopp og lag et hopp underveis. Fiks et bål i skoggrensen. Del ut rause porsjoner Kvikk Lunsj. Målet er ikke at hvert sekund skal være friksjonsfritt, men at helheten oppleves som noe positivt.

God tur.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s